Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přeskočit na hlavní obsah
  • Praha 3
  • Čistá trojka
  • Mobilní rozhlas
  • Antigraffity program
  • Trhy na Jiřáku
  • Pravidla podporovaného bydlení

JAK BUDE VYPADAT PARČÍK S HŘIŠTĚM U VINOHRADSKÉ NEMOCNICE?

Ve středu 29. 11. 2023 od 18:00 proběhlo v Hollarce (Hollarovo nám. 2) představení návrhu revitalizace parčíku s hřištěm u Vinohradské nemocnice. Bylo to po roce od posledního setkání.  

sr-hr1            sr-hr2

                              Současný stav.                                                                                 Plánovaný stav. 

 

Připomeňme, co už se v této věci stalo v minulosti:

1.- 9. 11. 2022 anketa (178 respondentů)

27. 11. 2022 schůzka s místními na místě

Kdysi zde bývávalo brouzdaliště a v zimě kluziště, následně bylo zavezeno pískem a vznikla z dnešního pohledu nepříliš zdařilá realizace oploceného pískoviště. Pro revitalizaci parčíku se vyslovilo v loňské anketě 94 % respondentů. 84 % respondentů bylo pro vybudování cest tam, kde jsou dnes vyšlapané pěšiny. Návrh krajinářských architektů Aleše Steinera a Pavlíny Malíkové, kteří návrh na setkání osobně představovali, toto zohledňuje. Pěšiny ovšem nekopíruje úplně, protože zohledňuje nezbytnou ochranu kořenového systému stromů.

sr-hr-8

Návrh cest se snaží s ohledem na stromy přizpůsobit vyšlapaným pěšinkám. 

 

Velkou multifunkční sestavu na hřišti by dle ankety přivítalo 57 % respondentů, zatímco  pro drobné herní prvky se vyslovilo 31 %. Architekti se rozhodli vyhovět oběma skupinám a v návrhu najdeme velkou multifunkční sestavu, houpačku, kolotoč a dalších pět drobných herních prvků.

Zastínění části hřiště podporovalo 67 % respondentů. Ze setkání před rokem vzešlo, že nejlepší formou zastínění by byla vzrostlá zeleň. Návrh počítá s výsadbou pěti nových stromů. Tři stávající stromy jsou z důvodů špatného zdravotního stavu a nízké perspektivy na místě navrženy ke kácení.  

sr-hr9

Červeně označené stromy jsou z důvodu špatného zdravotního stavu a nízké perspektivy na místě navrženy ke kácení. Stromy s bílou tečkou uprostřed jsou stromy nově navrhované (5ks). 

 

Nový návrh hřiště otevírá do parčíku, ruší tedy stávající plůtek. V anketě ovšem byla poptávka po bezpečnostních prvcích (61 %), přičemž na setkání se požadavek konkretizoval na přírodní oplocení parčíku alespoň na straně k nemocnici. V návrhu je přírodní plot i ze strany k ulici Soběslavská a zvyšuje tak útulnost prostoru. 

Návrh také zohledňuje, že lidé preferovali zasakovací povrchy, většinu tedy bude tvořit (kromě zeleně) písek, mlat a zasakovací dlažba. Pro jízdu na odrážedlech v parčíku bude pruh z česaného betonu, který by neměl klouzat ani v zimě. Pískový povrch bude cca 10 cm pod okolním povrchem, čímž se zmírní jeho roznášení mimo vymezenou plochu.

Odhadované náklady jsou na realizaci jsou 2 850 000,- Kč. Vzhledem k současným nezbytným rozpočtovým škrtům na příští rok je ideální scénář takový, že na jaře 2025 by se mohl soutěžit zhotovitel.

Smutnou zprávou od místních, ale zároveň důležitým podnětem k vylepšení  bylo, že mnoho sousedů nepřišlo, protože už nevěří, že se něco bude dít.

 

Podněty z prezentace:

-šachový stolek + křesílka ve východním cípu u drobných herních prvků

-otázka, proč návrh nepoužívá městský mobiliář doporučený od IPR Praha

-zazněl požadavek na zestetičnění okolí nedalekého stanoviště kontejnerů na tříděný odpad (není ovšem předmětem studie)

 

Požadovaný přechod pěší z parčíku k nemocnici je schválený. Realizace schválené zóny 30 s doplňujícími opatřeními v oblasti by měla začít na jaře příštího roku.

 

Článek s výsledky ankety

Článek s výsledky ankety k zóně 30

 

MAPA INVESTIČNÍCH PROJEKTŮ P3

Sdílet:

Karel Světlík, vizualizace: STEINER A MALÍKOVÁ, KRAJINÁŘŠTÍ ARCHITEKTI

04. 12. 2023

Login